Važna vijest za hrvatski sport, stiže Pravilnik o zdravstvenim pregledima sportaša!

  • Važna vijest za hrvatski sport, stiže Pravilnik o zdravstvenim pregledima sportaša!
    08. srpanj 2021

    Hrvatski sport bi uskoro trebao dobiti dokument koji čeka već 15 godina i koji bi trebao radikalno poboljšati pitanje zdravlja sportaša. U Ministarstvo zdravstva, naime, stiže prijedlog Pravilnika o zdravstvenoj zaštiti sportaša.

    Pravilnik je finalizirala skupina liječnika u kojoj su predsjednik Hrvatskog društva za sportsku medicinu Vladimir Ivančev, predsjednik Hrvatskog društva medicine rada Tomislav Furlan te specijalisti medicine rada i sporta Tajana Rogina, Ina Kardoš i Davor Plavec.

    Koje su posebnosti ovog Pravilnika pojašnjava jedan od njegovih autora, dr. Davor Plavec.

    „Aktualni Zakon o sportu iz 2006. propisuje tek utvrđivanje sposobnosti za bavljenje sportom, ali u proteklih 15 godina nije donesen ni pravilnik o pregledima, a kamoli nešto više. Ovaj Pravilnik o zdravstvenoj skrbi sportaša propisuje upravo to više – sistemsku skrb za sve one koji su uključeni u sustav sporta. Sportski savezi koji imaju novaca, poput Hrvatskog nogometnog saveza, imaju velike zdravstvene komisije, ali ni tamo skrb o sportašima nije sistemska. Mi specijalisti sportske medicine smatramo da prava skrb za sportaše i rekreativce nije moguća bez uključivanja specijalističkih timova, koji bi osigurali puni opseg pregleda. Oni ne mogu biti isti za sve sportove jer svaki sport ima drukčije karakteristike i opterećenja“, kaže doktor Plavec i izdvaja najvažniju novost koju donosi Pravilnik:

    „Ovaj Pravilnik uključuje preventivne preglede, ali i preglede onda kada su oni potrebni. Uvodi se institut izvanrednog sportskog pregleda kojeg može zatražiti sam sportaš, voditelj natjecanja, savez, klub, trener… Napori u sportu su danas jako visoki i prevencija je ključna. Podsjećam na slučaj Eriksen na Europskom nogometnom prvenstvu, iako je, naravno, nemoguće 100 posto prevenirati takve slučajeve. U talijanskoj pokrajini Veneto je, međutim, zahvaljujući prevenciji broj smrtnih slučajeva smanjen za čak 75 posto.“

    Uvijek se kod donošenja novih propisa postavlja i pitanje novca.

    „Riječ je o vrlo malom izdvajanju, između 50 i 60 milijuna kuna godišnje, kad se zna da je ukupno izdvajanje za zdravstvo u Hrvatskoj 30 milijardi kuna. A dobili bismo pravi sustav zdravstvene skrbi s registrom sportaša, praćenjem njihovog zdravstvenog stanja, ozljeda, liječenja…, dobili bismo - sustav. Sada nemamo ništa osim dobivanja potvrda o zdravstvenoj sposobnosti. I to štambiljanje potvrda nešto košta, a zapravo nije ništa. Ovim se Pravilnikom šire otvaraju vrata svima onima koji se žele baviti sportom, a i samom Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje bi trebao biti interes da se ljudi bave sportom. Sportaši su, naime, zdraviji od ostatka populacije“, zaključuje dr. Plavec.

    I dr. Vladimir Ivančev smatra da bi usvajanjem Pravilnika o zdravstvenoj zaštiti sportaša problem zdravlja sportaša konačno bio sustavno riješen.

    „Jedna od velikih promjena koje donosi Pravilnik je u tome što sada sportaš mora dobiti potvrdu da je zdrav samo za natjecanje, a mi želimo da bude zdrav i na natjecanju i na treningu i da ima stalnu i punu zdravstvenu zaštitu. Danas neka djeca već ulaze u sport s određenim anomalijama, pa se onda misli da su zdrava već zbog same činjenice da se bave sportom. Akutne ozljede je nemoguće izbjeći, ali one kumulativne svakako jest. Ovaj Pravilnik uvodi izvanredne preglede, što sada ne postoji. Ako trener ili netko drugi u klubu vidi da sportaš ne trenira mora se zapitati zašto on nije na treningu ili na utakmici. Mi danas nemamo ni dokumentaciju koja prati zdravstveno stanje sportaša. Primjerice, ako je sportaš prebolio koronu trebao bi postojati određeni protokol i pretrage koje bi prethodile njegovom povratku na trening“, kaže dr. Ivančev koji uopće ne sumnja da će Pravilnik biti usvojen.

    „Pravilnik će ovih dana otići u Ministarstvo zdravstva na formalno usvajanje. Naravno da očekujemo dodatne upite, a i financijski segment je u ovakvim slučajevima uvijek predmet rasprave. Mi, međutim, imamo rješenja i argumente za sve. Siguran sam da će Pravilnik proći, a nakon toga je važno da se on poštuje i da se po njemu radi“, kaže dr. Ivančev.

    Izradu Pravilnika o zdravstvenoj zaštiti sportaša iniciralo je stalno radno tijelo Lice i naličje vrhunskog sporta uz potporu Upravnog odbora Društva sportaša veterana i rekreativaca unutar kojeg djeluje. Predsjednik SRT-a Tomislav Paškvalin očekuje da će ovaj Pravilnik bitno promijeniti odnos prema zdravlju sportaša, ali i sportu uopće.

    „Već sam više puta istaknuo da će ovaj Pravilnik isprovocirati norme u budućem Zakonu o sportu. On mora dati odgovor na pitanje kako osigurati pregled za djecu koja ulaze u sustav sporta i propisati koji su pregledi obavezni. To mora postati javna potreba u sportu i ući u sustav financiranja. Drago mi je da je i na državnoj i na lokalnoj razini prepoznato koliko je važno ovo što predlaže naša radna skupina“, rekao je Paškvalin. (DSVR/M.Š.)