BIOGRAFIJE - Zdravko Baršnik

  • Zdravko Baršnik
    ime i prezime: Zdravko Baršnik
    sport: judo
    status člana: Redovan - NE

    ZDRAVKO BARŠNIK - majstor juda 8. DAN.
    09.03.1938., Zagreb - 30. listopada 2020., Zagreb
    Izvor: HAŠK Mladost:
    Jeste li znali da je Mladostaš i HAŠKOVAC Zdravko Baršnik među prvima koji je drvenu istočnjačku borilačku vještinu judo propagirao u našim krajevima? 
    Zdravko je bio prvi na prvom otvorenom prvenstvu Jugoslavije do 68 kg. Također, bio je jedan od pokretača razvoja juda u Zagrebu i Hrvatskoj koji je ostvaren na prijelazu 1962./1963. kada su formirani mnogi judo klubovi, a pri osnovnim i srednjim školama centri za sportske i judo škole. Dugogodišnji je judaš, reprezentativac, trener juda i judaški djelatnik, a borio se najprije za legalitet, a onda i prosperitet sporta judo. Učio je i napredovao kao borac, a posebno kao učitelj. Bio je tajnik Judo saveza Hrvatske, voditelj stručne komisije za pojaseve i suđenje.
    Uz Lovru Ratkovića imao je veliki doprinos u izgradnji stolnoteniskog i judo objekta u Sportskom parku Mladost, koji je danas poznat kao dom Lovre Ratkovića. 
    Kao trener mlađih uzrasnih kategorija u Mladosti bio je specijalist za rad s najmlađim dobnim skupinama i omasovio je članstvo kluba te su u njegovoj momčadi prve korake naučili mnogi budući klupski prvaci. Zdravko Baršnik pridonio je razvoju judo sporta i svojim mnogobrojnim pisanjima o judu.
    Osvojio je 1972. godine Trofej Mladosti za najboljeg sportskog djelatnika, 1980. godišnju nagradu ZŠS-a i Republičku nagradu za fizičku kulturu 1982. godine. Danas se, upravo prema njemu, zove najviši pojas juda u Hrvatskoj – 8. Dan Zdravko Baršnik, a u 2009. godini dobitnik je Državne nagrade za sport "Franjo Bučar" za životno djelo.

    DSVR