BIOGRAFIJE - Davorka Cvrk

  • Davorka Cvrk
    ime i prezime: Davorka Cvrk
    sport: taekwondo
    status člana: Redovan - DA

    Ž I V O T O P I S - Davorka Cvrk

    Rođena sam 1964. godine u Zagrebu gdje živim i radim cijeli život.
    U 6. razredu osnovne škole počela sam trenirati taekwondo u kvartovskom klubu (ITF) te sam bila prvakinja kluba, grada i tadašnje države u više disciplina.
    Kao reprezentativka Jugoslavije pojedinačno sam osvojila srebrnu medalju na EP u Londonu 1980. godine u borbama te brončanu u formama. Na navedenom prvenstvu osvojila sam i brončanu medalju nastupivši za mušku reprezentaciju u formama, što je bio raritet dopušten od sudaca.
    Na svjetskom prvenstvu u Glasgowu 1984. godine postala sam svjetskom prvakinjom u razbijanju pojedinačno (test snage) te brončana u borbama i formama, dok sam ekipno bila srebrna u borbama. Tada sam proglašena za najbolju natjecateljicu prvenstva u lakoj kategoriji za što sam nagrađena velikim peharom.
    Na EP-u u Budimpešti 1984. godine osvojila sam zlato u razbijanju pojedinačno (test snage) i broncu u borbama te ekipno srebro u borbama i broncu u formama.
    To je ukupno 11 medalja sa prethodno navedenih međunarodnih natjecanja, od čega 7 pojedinačno i 4 ekipno. Jedno vrijeme trenirala sam mlađe uzraste u klubu i sudila na nekim natjecanjima zaključno sa 1985. godinom.
    Iako sam imala vrhunske rezultate, nikada nisam dobila status vrhunskog sportaša niti sam ikada dobila posebnu nagradu, sve do 2018. godine kada sam povodom 50 godina postojanja taekwondo-a u Hrvatskoj dobila Zlatnu medalju časti (kao jedna od 6 najboljih taekwondo sportašica svih vremena u Hrvatskoj).
    Uvrštena sam u Leksikon najznačajnijih hrvatskih sportaša, autora Damira Škarpe.
     
    U Zagrebu, 21. siječnja 2024.