BIOGRAFIJE - Branka Batinić

ime i prezime: Branka Batinić
    sport: stolni tenis
    status člana: Redovan - DA

Branka Batinić je hrvatska stolnotenisačica rođena u Vinkovcima 1958. godine. Stolni tenis je počela igrati 1966. u STK Spačva i Lokomotiva Vinkovci. S 13 godina preselila se u Zagreb zbog stolnog tenisa te je igrala za STK Marathon Zagreb i zatim za HASTK Mladost Zagreb. Paralelno uz stolni tenis, studirala je ekonomiju i magistrirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom igračke karijere igrala je za brojne hrvatske (STK Spačva i Lokomotiva Vinkovci, STK Marathon Zagreb, HASTK Mladost Zagreb) i europske klubove (Njemačka, Italija, Švedska). Za reprezentaciju Jugoslavije počela je igrati 1971. i osvojila 22 naslova državne seniorske prvakinje, 42 naslova prvakinje Hrvatske u različitim kategorijama i 16 naslova seniorske prvakinje Balkana. Na Prvom prvenstvu Republike Hrvatske 1992. postala je trostruka prvakinja – u pojedinačnoj konkurenciji, ženskim i mješovitim parovima s Dragutinom Šurbekom. Osim kao igračica, od 1984. godine do danas aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog stolnoteniskog saveza kao trenerica pri čemu pomaže u radu s mlađim kategorijama s ciljem razvoja stolnog tenisa u Hrvatskoj. Također sudjeluje u pripremi međunarodnih turnira koje organizira Hrvatski stolnoteniski savez. Dvije godine u bogatoj igračkoj karijeri su bile posebno plodne, a to su 1975. i 1984. kada je osvojila Međunarodno prvenstvo Jugoslavije koje je zvano Prvenstvo Svijeta, a na kojima je u četvrtfinalu, polufinalu i finalu redom pobijedila Kineskinje. Zbog tih rezultata držala je 4. mjesto na svjetskoj ljestvici i izabrana je za najbolju sportašicu Jugoslavije, Hrvatske, grada Zagreba i Vinkovaca. Tih godina je još osvojila tri medalje na Europskom prvenstvu, četiri medalje na Prvenstvu Balkana, četiri medalje na Prvenstvu Jugoslavije i naslov prvakinje Hrvatske. Aktivno se pridružila u rad i aktivnosti Društva sportaša veterana i rekreativaca te promovira projekt Žene u sportu kroz okrugle stolove, panele te sudjelujući u radio i TV emisijama. Dobitnica je nagrade HOO Matija Ljubek za 2021. godinu, godišnje Državne nagrade za sport Franjo Bučar u 2022. godini i Trofeja SSGZ za životno djelo u 2022. godini.
    Iznimna sportska postignuća Branke Batinić ostavila su trag u sportskoj povijesti stolnog tenisa kao najuspješnije stolnotenisačice Balkana u posljednjih 50 godina na nacionalnoj i međunarodnoj razini su sljedeća:
    • 6 godina za redom proglašavana je sportašicom ASD Mladost,
    • 2 puta proglašena je najboljom sportašicom Republike Hrvatske i sportašicom SFRJ (1975. godine),
    • 3 puta pobjednica Europske lige u parovima sa sportskom legendom Dragutinom Šurbekom,
    • 22 puta seniorska prvakinja Jugoslavije,
    • 42 puta prvakinja Hrvatske,
    • 16 puta seniorska prvakinja Balkana.
    • Velika sportašica, reprezentativka i trenerica svoje sportsko iskustvo i stručna znanja i danas prenosi na sve uzrasne kategorije na ponos sviju nas, odnosno šire sportske zajednice. Kao aktivna sportašica – veteranka još uvijek osvaja zlatna odličja na najvišim razinama natjecanja, a za spomenuti su:
    • 2 puta osvojila je Svjetsko veteransko prvenstva u stolnom tenisu i
    • 8 puta osvojila je Europsko veteransko prvenstva u stolnom tenisu. Branka Batinić sa svojim nebrojenim prijedlozima i programima kroz svoj životni vijek, ali i kroz udrugu DSVR zalaže se za razvoj i promociju tematike vezane za Žene u sportu, a sve kako bi isto podigla na viši nivo, kako bi doprinijela u razvoju ženskog sporta općenito te kako bi se žene – bivše vrhunske sportašice involvirale u sve segmente sustava sporta, a što je jedna i od preporuka Međunarodnog olimpijskog odbora da se ženama osigura ravnopravnost u svim područjima djelovanja, aktivnostima i obnašanjima dužnosti u sportu, a u Republici Hrvatskoj takvo uporište pruža Komisija za skrb o ženama u sportu koju je osnovalo Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora 1996. godine.
    • Osim navedenog 14 godina bila je stručni predavač na nacionalnoj i međunarodnoj razini, a kontinuirano sudjeluje na edukacijama, okruglim stolovima, sportskim konferencijama te u organizacijama sportskih kampova gdje aktivno prenosi stečeno iskustvo i znanje s naglaskom kako slovi kao odlična motivatorica za mlađe sportske naraštaje.
    • Gđa. Branka Batinić postala je dvostruka Europska prvakinja (womwn s singles i women s doubles) na EP u stolnom tenisu za veteranke koje je održano u Norveškoj od 26. lipnja do 1. srpnja 2023.