BIOGRAFIJE - Đurđa Fočić Šourek

  • Đurđa Fočić Šourek
    ime i prezime: Đurđa Fočić Šourek
    sport: atletika
    status člana: Redovan - DA

    Gđa. Đurđa Fočić Šourek rođena je u Zagrebu 28. srpnja 1948. Završila je Ekonomski fakultet Sveučilište u Zagrebu. Bila je dugogodišnja članica AK Trešnjevke i AK Mladosti iz Zagreba.
    Osvajala je brojne medalje na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Bila je reprezentativka punih 11 godina u atletici bivše države Jugoslavije te se ponosi s brojnim medaljama s prvenstva države u sljedećim disciplinama: skok u vis, skok u dalj, 100 metara prepone, štafete 4 x 100 metara i 4 x 400 metara, petoboj. Najuspješnija je i najsvestranija atletičarka Mladosti. Čak 22 puta bila je seniorska i 4 puta juniorska prvakinja Jugoslavije.
    U petoboju, skoku u dalj i na 100 metara prepone dominirala je punih 12 godina i pri tome je osam puta popravljala jugoslavenske rekorde. Bila je sedam puta prvakinja Balkana i pobjednica na Univerzijadi 1975. u Rimu.
    Svakako je za napomenuti kako je bila sudionica te se natjecala na trima Olimpijskim igrama i to 1968. u Mexicu u petoboju i osvojila je 17. mjesto te u istoj disciplini na Olimpijskim igrama 1972. u Munchenu i 1976. u Montrealu gdje je osvojila 11. mjesto u istoj disciplini.
    o Na Mediteranskim igrama 1967., Tunis - osvojila je tri srebrene medalje, u utrci na 80 metara s preponama, skoku u dalj i skoku u vis,
    o Na Mediteranskim igrama 1971., Izmir - osvojila je bronce u utrci na 100 metara s preponama i u štafetnoj utrci 4 x 100 metara,
    o Na Mediteranskim igram 1975., Alžir - osvojila je brončane medalje u skoku u vis i štafetnoj utrci 4 x 400 metara, a srebro u štafeti 4 x 400 metara.
    o Na Europskom prvenstvu 1974. godine u Helsinkiju bila je deseta, a četvrto mjesto osvojila je na juniorskom prvenstvu Europe 1966. godine.

    Njezini osobni rekordi su:
    o skok u vis 180 cm,
    o skoku u dalj 654 cm,
    o 100 metara s preponama 13,85 sekundi,
    o 200 metara s preponama 23,8 sekundi i
    o bacanje kugle 13,64 m.

    SPORTSKO - DRUŠTVENI RAD:
    Sportom se počela baviti 1963. godine, a 1976. godine postaje profesionalna djelatnica Saveza za fizičku kulturu Zagreba, USIZ-a fizičke kulture Zagreba, a od 1991. godine načelnica je Odsjeka za sport i tehničku kulturu u Gradskom
    uredu za obrazovanje i sport u Zagrebu.
    Po završetku bogate sportske karijere, pored profesionalnog angažmana u sportu, gđa. Đurđa Fočić - Šourek nesebično i ustrajno sudjeluje u radu sportskih institucija. Članica je Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora u dva mandata, te članica Upravnog odbora Kluba hrvatskih olimpijaca, brojnih komisija i povjerenstava Ministarstva prosvjete i sporta i ostalih državnih tijela koja rješavaju status sportaša u društvu. Pored toga, gđa. Đurđa Fočić - Šourek je jedna od glavnih inicijatora i zagovornika utemeljenja Sportske gimnazije u Zagrebu i stalni član povjerenstva za upise u gimnaziju.
    Kao članica Komisije za žene u sportu Hrvatskog olimpijskog odbora posebno se angažirala u organizaciji europske konferencije o temi „Žene i sport“ pod pokroviteljstvom MOO-a, a kojoj su organizator i domaćin bili HOO i Grad Zagreb 1998. godine.
    Sudionica je u organizaciji svih velikih sportskih priredbi i manifestacija kojima je Zagreb bio domaćin, a poseban doprinos dala je afirmaciji međunarodnog atletskog mitinga Grand prix Zagreb koji je prerastao u prestižnu svjetsku priredbu. Također veliki doprinos dala je u afirmaciji i promociji položaja žena u sportu.
    U dva četverogodišnja mandata Hrvatski sabor ju je imenovao za člana Odbora Državne nagrade za sport Franjo Bučar.
    Svojim predanim stručnim radom na rukovodećim funkcijama u sportskim tijelima Grada Zagreba i Republike Hrvatske doprinosila je svojim znanjem, prijedlozima i idejama, a sve u interesu razvoja sustava sporta u Gradu Zagrebu, Republici Hrvatskoj i šire.
    Izuzetna je žena sportašica i sportska djelatnica koja i danas sudjeluje na sportskim događanjima, konferencijama, sportskim skupovima i okruglim stolovima te svojim sportskim i profesionalnim iskustvom pomaže i doprinosi da se sustav sporta gradske i nacionalne razine razvija i unaprjeđuje na dobrobit šire društvene zajednice.

    NAGRADE I PRIZNANJA:
    o 2000. godine - odlikovana je odličjem Red Danice hrvatske s likom Franje Bučara
    o 2003. godine - dobitnica je priznanja za doprinos položaja žena u sportu od MOO-a
    o 2004. godine - dobitnica je GODIŠNJE Državne nagrade za sport Franjo Bučar
    o 2018. godina – dobitnica je Nagrada za životno djelo Sportskog saveza Grada Zagreba
    o 2021. godina - dobitnica je Državne nagrade za sport Franjo Bučar za ŽIVOTNO DJELO
    o Primila je i posebno priznanje povodom deset godina osnivanja Hrvatskog olimpijskog odbora, kao i brojne druge nagrade i priznanja