BIOGRAFIJE - Erna Hawelka

  • Erna Hawelka
    ime i prezime: Erna Hawelka
    sport: gimnastika
    status člana: Redovan - DA

    • ERNA HAWELKA RAĐENOVIĆ, olimpijka, vrhunska hrvatska sportašica i sportska dužnosnica rodila se u Zagrebu 19. rujna 1944. godine. Diplomirala je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, odsjek biologija, te 1968. stekla zvanje diplomiranog inženjera biologije. Godine 1989. diplomirala je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu sa specijalizacijom ženske sportske gimnastike pod mentorstvom prof.dr.sc. Tatjane Šadura. Sve do 2007. godine bila je stalni vanjski suradnik ovog Fakulteta kao predavač na katedri sportske gimnastike.  Erna se aktivno bavila i skijanjem sudjelujući u Hrvatskom zboru trenera i učitelja skijanja, koreografijom kazališnih predstava, osobito opera, te novinarstvom pišući kao vanjski suradnik za dnevni list Sportske novosti.
      Za vrijeme školovanja bavila se sportskom gimnastikom i vrlo brzo je, kao članica Gimnastičkog kluba Zagreb, postizala odlične rezultate postavši prvakinjom Hrvatske.  Godine 1963. godine prvi put je nastupila za reprezentaciju Jugoslavije te je do 1974. godine bila stalni član državne izabrane reprezentacije s ukupno 48 nastupa. Punih deset godina na seniorskim prvenstvima tadašnje države od 1963. do 1973. osvaja jedno od odličja u višeboju. Erna Hawelka Rađenović sudionica je Svjetskih prvenstava u gimnastici 1966. u Dortmundu i 1970. u Ljubljani, sa 68. i 50. mjestom u sveukupnoj konkurenciji. Sudionica je tri Europska prvenstva, 1965. godine u Sofiji gdje je bila 11. na tlu, 1967. godine u Amsterdamu kada je bila 12. na ručama, i u Minsku 1971. Također je sudionica Svjetskog predprvenstva 1970. godine. Godine 1971. nastupila je na Svjetskom kupu prvaka u Miami Beachu gdje je osvojila brončanu medalju na ručama. Iste 1971. godine Erna sudjeluje na Mediteranskim igrama u turskom Izmiru i osvaja dvije srebrne medalje, a bila je u finalima na sve četiri sprave.  Godine 1972. nastupila je na Olimpijskim igrama u Munchenu i osvojila 52. mjesto u sveukupnoj konkurenciji. Nastupala je i na brojnim drugim međunarodnim turnirima pretežito osvajajući zlatna odličja u višeboju.
      Od 1974. godine Erna radi sa ženskim mlađim kategorijama u Gimnastičkom društvu Zagreb koje su već 1975. godine postigle značajan uspjeh.  Početkom 1980. godine, osniva Gimnastički klub „Novi Zagreb“,  u kojemu radi i danas s početnim i mlađim dobnim kategorijama, od 2002. obnaša i dužnost predsjednice Kluba. Pored toga Erna je bila i član Ženske tehničke komisije Hrvatskog gimnastičkog saveza. Obnašala je i dužnost nacionalnog gimnastičkog suca, a do 1994. bila je i međunarodna gimnastička sutkinja. Bila je i članica Izvršnog odbora Zagrebačkog gimnastičkog saveza i predsjednica od 2003. do 2007. godine a od 2011. godine članica je Nadzornog odbora Hrvatskog gimnastičkog saveza. Erna Havelka Rađenović bila je članica Organizacijskog odbora VIII. mediteranskih igara u Splitu 1979., ujedno i koreograf jedne od točaka svečanosti otvaranja ove značajne sportske manifestacije kojoj je Hrvatska bila domaćin.  Svoje organizacijsko iskustvo i darovitost iskazala je i kao članica organizacijskih odbora Svjetskog gimnastičkog kupa 1982. godine u Zagrebu,  te Univerzijade 1987. u  Zagrebu.
      Za 25 godina aktivnog rada u gimnastičkom sportu 1989. godine dobila je Nagradu grada Zagreba. Erna Hawelka Rađenović je 2009. godine dobila godišnju Državnu nagradu za sport „Franjo Bučar“, a 2013. i Nagradu „Franjo Bučar“ za životno djelo.