BIOGRAFIJE - Diana Reščić Breko

  • Diana Reščić Breko
    ime i prezime: Diana Reščić Breko
    sport: odbojka
    status člana: Redovan - DA

    Breko (Reščić), Diana – sportašica/sportska djelatnica (Zagreb, 02.02.1986.) – osnovnu školu Eugen Kumičić završila je u Velikoj Gorici. Srednju ekonomsku školu upisuje i završava u Velikoj Gorici te stječe zvanje ekonomista.
    Nakon završetka srednje škole, kao prva na upisnoj listi upisuje Fakultet za fizičku kulturu (Kineziološki fakultet) koji nakon 2 godine prekida i posvećuje se profesionalnoj odbojkaškoj karijeri. U Velikoj Gorici 2007.godine upisuje Veleučilište Velika Gorica, smjer upravljanje u kriznim uvjetima te 2010.godine diplomira i stječe zvanje bacc.kriznog menađmenta. Majka je dvije djevojčice. Sportsku igračku karijeru započinje je 1997.godine u prvom odbojkaškom klubu u Velikoj Gorici – „Azena Eugen Kumičić“. Pod vodstvom Vladimira Brace Jankovića i pok.Snježane Ušić nastupa za klub i osvaja 3.nacionalnu odbojkašku ligu, 2.nacionalnu odbojkašku ligu i igra finale prvenstva 1.nacionalne hrvatske odbojkaške lige protiv HAOK Mladosti. Za vrijeme nastupanja za „Azena Eugen Kumičić“ 3 godine za redom osvaja Prvenstvo hrvatske Osnovnih Škola sa O.Š.Eugen Kumičić te prima posebne nagrade kao uspješna učenica i za posebna postignuća u sportu i promociji svoje škole. Četiri godine za redom, prvi put u povijesti, osvaja prvo mjesto na Prvenstvu hrvatske srednjih škola sa Ekonomskom školom Velika Gorica. U mlađedobnim kategorijama prvak Hrvatske postala je u mlađe kadetskoj, kadetskoj i juniorskoj kategoriji, gdje je sa svakim osvojenim državnim prvenstvom primila i osobnu nagradu za najboljeg tehničara Hrvatske. Sezone 2003./2004.godine, odlazi u HAOK Mladost gdje u 3 godine osvaja 1 Kup Hrvatske i 3 prvenstva Hrvatske. 3 godine za redom sa HAOK Mladost sudjeluje i natječe se u najelitnijem razredu odbojke, Ligi prvaka. 2 puta je proglašena najboljim seniorskim tehničarem Prvenstva Hrvatske. Na zimskom prijelaznom roku 2006./2007.godine dobiva poziv HAOK Rijeke s kojom iste godine osvaja Prvenstvo Hrvatske, nakon dugogodišnje pauze riječanki. Iste te godine vraća se u svoj matični klub, tadašnju „ŽOK Azenu“ s kojom 2013. Igra finale Kupa i Prvenstva protiv HAOK Rijeke i osvaja 2.mjesto.
    Za reprezentaciju Hrvatske nastupa od mlađe kadetske reprezentacije do seniorskog sastava. U kadetskoj reprezentaciji Hrvatske je kapetan i prvi tehničar koji 2003.godine osvaja jedino zlato hrvatske odbojke i podiže pokala prvaka Europe. Proglašena je najboljim tehničarem Europe u kadetskoj kategoriji. Iste te godine reprezentacija nastupa na Svjetskom prvenstvu u Turskoj gdje osvaja 5.mjesto i ukupno je 2.najbolji tehničar svijeta. Godinu kasnije 2004.godine, u juniorskoj kategoriji, sa juniorskom reprezentacijom Hrvatske (gdje je kapetan i prvi tehničar) osvaja 4.mjesto Europskog prvenstva te ponovno dobiva nagradu za najboljeg tehničara Europe, ovaj put u juniorskoj kategoriji. 2005.godine dobiva poziv za seniorsku reprezentaciju te u 5 godina nastupanja za seniorske sudjeluje na 2 Europska prvenstva i Mediteranskim igrama u Almeriji.
    Kao sportski djelatnik svoju karijeru započinje 2013.godine kada zajedno sa Katarinom Ćosić osniva Školu odbojke Gorica, koja te sezone započinje sa radom u mlađe dobnim kategorijama. Preko 30ak djece u samom početku, nakon samo 5 godina postojanja Škola odbojke Gorica, danas je renomirani klub – Hrvatski odbojkaški klub „Gorica“ koji broji više od 180 članova, 7 školovanih trenera, učlanjen je u matični hrvatski odbojkaški savez i županijski odbojkaški savez. Sa svim mlađe dobnim kategorijama (supermini, mini odbojka, mala odbojka, mlađe kadetkinje, kadetkinje i juniorke) klub nastupa na Županijskim natjecanjima, prijateljskim turnirima i 2018.godine sa seniorskom ekipom osvaja 3.nacionalnu odbojkašku ligu te prelazi u rang više, 2.nacionalnu odbojkašku ligu. 2017.godine upisuje i polaže stručni ispit za Voditelja odbojke na HIK-u (Hrvatskom institutu za kineziologiju). 2017.godine prvi put sudjeluje kao trener na odbojkaškom kampu „Volleyteam camp“ u organizaciji svjetskog odbojkaškog stručnjaka Ljube Travice, s kojim je sada već u kolegijalnom odnosu.
    U Hrvatskom odbojkaškom klubu „Gorica“ je dopredsjednica i individualni trener. Prvi put u povijesti Hrvatskog odbojkaškog kluba „Gorica“ sa Malom odbojkom nastupa na državnom prvenstvu u Rovinju gdje se natjecalo 27 klubova. Trenerica je kadetske ženske selekcije pri Županijskom odbojkaškom Savezu. Cijelom svojom igračkom karijerom, sada i karijerom sportskog djelatnika, ne zaboravlja naglasiti važnost utjecaja Vladimira Brace Jankovića na svoj, ne samo sportski već i životni put.

    Izvor: Diana Breko (Reščić) – HOK Gorica (hok-gorica.hr)