BIOGRAFIJE - Slaven Zambata

 • Slaven Zambata
  ime i prezime: Slaven Zambata
  datum rođenja: 24. rujna 1940
  mjesto rođenja: Sinj
  sport: nogomet

  ŽIVOTOPIS:
  Rođen sam 24.09.1940. godine u Sinju. Od najmlađih dana kao četrnaestogodišnjak počeo sam trenirati nogomet u NK Sinjskom Junaku, a s 16 godina postao sam prvotimac.
  1959. godine pozvan sam kao pojačanje u NK Hajduk na juniorski turnir u San Remu, na što sam ponosan.
  Pravni fakultet u Zagrebu upisao sam 1959. godine, a nakon dvomjesečne probe u NK Dinamu potpisao sam za isti klub u 11. mjesecu 1959. profesionalni Ugovor.
  Odigrao sam potom nekoliko utakmica s velikim Dinamovim igračima: Crnkovićem, Jerkovićem, Irovićem, Perušićem, Lipošinovićem, Šantekom i dr. i dokazao da sam dio nogometne elite na ponos cijele države.
  U NK Dinamu igrao sam od 1959. do 1969. i stekao izuzetno sportsko 10-godišnje nogometno iskustvo. Za mene je to bio jedan od najuspješnijih perioda, odigrao sam 396 utakmica i dao 269 golova, što je gotovo 0,68 gola po utakmici.
  Također, isti veliki rezultat postigao sam i u reprezentaciji bivše SFRJ, u 31 utakmici dao sam 29 golova. Potom sam se okušao na međunarodnoj razini i također postigao zavidne rezultate.
  Hrvatski nogometni savez proglasio me najboljim reprezentativcem i postavio na 1 mjesto uspješnosti, i to ispred Šukera, Welfla i Bebeka.
  Od iznimnih rezultata koje sam postigao izdvojio bi sljedeće:
  - osvajač Kupa SFRJ – 4 puta,
  - proglašen sam najboljim strijelcem Kupa SFRJ sa 41 golom,
  - dva puta bio sam sudionik Europskog finala s Valencijom i to 1963. i 1967. godine kada smo bili i osvajači protiv Leedsa Uniteda (kao kapetan primio sam pehar za cijelu momčad),
  - najbolji strijelac SFRJ lige sa po tri pogotka Hajduku, C. Zvezdi i Partizanu,
  - dobitnik mnogih priznanja i nagrada u SFRJ, a kasnije i u Republici Hrvatskoj, Gradu Zagrebu.
  Sudjelovao sam u brojnim humanitarnim akcijama sa svojom velemajstorskom generacijom za vrijeme Domovinskog rata, gdje smo obišli prve crte bojišnica od Like do Slavonije bodreći naše branitelje, naše vitezove.
  Iznimno sam ponosan na rad s hendikepiranom djecom gdje sam u sklopu Specijalne Olimpijade primio priznanje od Eunice Kennedy Shriver iz New Yorka.