IN MEMORIAM ZDRAVKO BARŠNIK (9.3.1938. – 30.10.2020.)

 • IN MEMORIAM ZDRAVKO BARŠNIK (9.3.1938. – 30.10.2020.)
  30. listopad 2023

  U ZNAK SJEĆANJA NA SPORTSKU LEGENDU IZ JUDA I UVAŽENOG ČLANA DSVR ZDRAVKA BARŠNIKA

  U znak sjećanja na Zdravka Baršnika koji nas je napustio u 83 godini života. Bio je jedan od pokretača razvoja juda u Zagrebu i Hrvatskoj koji je ostvaren na prijelazu 1962./1963. kada su formirani mnogi judo klubovi, a pri osnovnim i srednjim školama centri za sportske i judo škole. Dugogodišnji je judaš, reprezentativac, trener juda i judaški djelatnik, a borio se najprije za legalitet, a onda i prosperitet sporta judo. Učio je i napredovao kao borac, a posebno kao učitelj. Bio je tajnik Judo saveza Hrvatske, voditelj stručne komisije za pojaseve i suđenje.
  Uz Lovru Ratkovića imao je veliki doprinos u izgradnji stolnoteniskog i judo objekta u Sportskom parku Mladost, koji je danas poznat kao dom Lovre Ratkovića. 
  Kao trener mlađih uzrasnih kategorija u Mladosti bio je specijalist za rad s najmlađim dobnim skupinama i omasovio je članstvo kluba te su u njegovoj momčadi prve korake naučili mnogi budući klupski prvaci. Zdravko Baršnik pridonio je razvoju judo sporta i svojim mnogobrojnim pisanjima o judu.
  Osvojio je 1972. godine Trofej Mladosti za najboljeg sportskog djelatnika, 1980. godišnju nagradu ZŠS-a i Republičku nagradu za fizičku kulturu 1982. godine. Danas se, upravo prema njemu, zove najviši pojas juda u Hrvatskoj – 8. Dan Zdravko Baršnik, a u 2009. godini dobitnik Državne nagrade za sport "Franjo Bučar" za životno djelo.

  DSVR