• Zdravstvena komisija Hrvatskog olimpijskog odbora održala je cjelodnevni tečaj edukacije zdravstvenih djelatnika u sportu
    31. ožujak 2023

Zdravstvena komisija Hrvatskog olimpijskog odbora održala je cjelodnevni tečaj edukacije zdravstvenih djelatnika u sportu. Tema - zdravstveni pregledi sportaša, a o kojima su govorili eminentni predstavnici struke, većinom iz članstva Zdravstvene komisije HOO-a. Prijepodnevni program otvorio je predsjednik komisije dr. Miran Martinac na temu Važnost zdravstvenih pregleda sportaša.

O genetici i novim iskoracima u prevenciji iznenadne srčane smrti u sportaša govorio je prof. dr. sc. Dragan Primorac, a o zdravstvenim pregledima sportaša u medicini rada dr. Marina Milaković.
    Potom je uslijedila prezentacija o trima vrstama indikacija - za pulmološki pregled (prof. dr. sc. Marko Jakopović), za kardiološki pregled (prim. dr. sc. Mladen Jukić), te za ortopedski pregled adolescenata u sportskoj ambulanti (prof. dr. sc. Miroslav Smerdelj).
    Temu o zdravstvenom i epidemiološkom kartonu sportaša olimpijca predstavio je dr. Damir Jemendžić, epidemiološke aspekte zdravstvenog pregleda sportaša izv.prof. dr. sc. Krunoslav Capak, a cjelovitu obradu sportaša i stručnog osoblja (trenera) koje je preboljelo Covid stručno je pojasnio prof. dr.sc. Igor Borić.
    Za kraj prvog dijela edukacije o zdravstvenim pregledima paraolimpijaca govorio je prof. dr. sc. Milan Milošević.

Poslijepodnevni program bio je u znaku radionice/panela na temu „Zdravstveni pregledi sportaša i trenera u programima HOO-a“ koji je vodila iznimna Mimi Vurdelja, mag. pharm. koju sportaši iz milja zovu "mama svih sportaša", a sudionici su bili Zoran Primorac, Nikola Bralić, Martin i Valent Sinković, Lucijan Krce i Tin Srbić.

Završni panel na temu „Zdravstveni pregledi sportaša kao važan segment zdravstvene skrbi o sportašu“ okupio je predstavnike i iz drugih područja sustava sporta. Sudionice i sudionici panela bili su državna tajnica Ministarstva zdravstva prim. dr. sc. Marija Bubaš, doc. dr. sc. Dinko Pivalica, izv. prof. dr. sc. Krunoslav Capak, doc. dr. sc. Tomislav Madžar, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Josip Pavić, predsjednik Hrvatskog društva za sportsku medicinu prof. dr. sc. Davor Plavec te HOO-ova voditeljica pravnih poslova Biserka Vrbek, a panel je vodio dr. Miran Martinac. Naglasak zadnjeg panela bio je na temi Prijedlog Pravilnika o zdravstvenim pregledima sportaša kojeg sustav sporta očekuje gotovo 20 godina na dobrobit svih sportašica i sportaša.

Sve pohvale organizatoru i eminentnim predavačima koji su podijelili svoje veliko znanje, iskustvo i egzaktne pokazatelje u nas i svijetu na predmetnu temu. Članovi DSVR -a zahvaljuju se dragoj Mimi na pozivu.