PROJEKT DSVR-A - LICE I NALIČJE VRHUNSKOG SPORTA - OSVRT

  • PROJEKT DSVR-A - LICE I NALIČJE VRHUNSKOG SPORTA - OSVRT
    22. siječanj 2023

    Poštovani i dragi članovi Društva sportaša veterana i rekreativaca,
    informiramo vas o objavi na temu „Lice i naličje vrhunskog sporta“ koja je objavljena na društvenoj mreži, a koja je dostupna široj sportskoj javnosti, medijima i portalima, ponukani još jednom u nizu tužnih vijesti preranog odlaska mladog suca na nogometnom terenu (21.01.2023.).
     
    „I danas, odnosno gotovo svaki dan svjedoci smo tužnih i katastrofalnih vijesti u svijetu sporta na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Sportašice i sportaši od najranije dobi umiru od srčanog udara i bolesti srca. Sve više vrhunski sport povezuje se sa srčanim bolestima, smrtnošću na terenu ili preuranjenim prestankom bavljenja sportom zbog povreda i bolesti. Zašto? Je li postoje i jesu li kvalitetni zdravstveni pregledi sportaša (a koji se ponekad svode samo na nekoliko minuta prisutnosti sportaša u ambulanti, ovjera o zdravstvenoj sposobnosti sportaša i to je to...). Postoji li Pravilnik o zdravstvenim pregledima sportaša, a koji je propisan Zakonom o sportu još od 2006.? Nažalost NE (iako se Hrvatsko društvo za sportsku medicinu, HDMR i Društvo sportaša veterana i rekreativaca intenzivno od 2018. godine zalažu za isto uz podršku Ministarstva turizma i sporta i Ministarstva zdravstva). Postoje li edukacije za trenere i ostale dionike iz sustava sporta na kojima bi isti mogli dobiti upute i usavršiti znanje kako, na koji način trener - klub može prepoznati alarmantne znakove kod sportaša kako bi istog što hitnije uputili na izvanredan pregled? - Nažalost NE.
    Temeljem svega navedenog hitno i neophodno je donijeti što prije Pravilnik o zdravstvenim pregledima sportaša, provoditi kvalitetne zdravstvene preglede ovisno o uzrasnoj kategoriji i vrsti sporta te uputiti sportaše, suce i rekreativce u ustanove koje će provesti kvalitetne zdravstvene preglede, a sustav sporta i sve dionike koji rade na dobrobit istog što hitnije mobilizirati kako bi provodili edukacije koje će utjecati na razvoj, sigurnost, zdravlje i uspjeh sportašica i sportaša. Struku, znanje, iskustvo, vrhunske trenere i znalce treba staviti što prije u funkciju problematike. Takvi ljudi su među nama, „samo“ ih je potrebno uključiti u sustav i omogućiti im prijenos znanja na one kojima je to potrebno.
    DSVR u suradnji s liječnicima sportske medicine, bivšim vrhunskim sportašicama i sportašima (na koje smo ponosni), a koji su članovi DSVR-a, suradnicima i partnerima i dalje će, osobito od 2023. pozivajući se na Zakon o sportu (članak 15.) koji je stupio na snagu 01.01.2023. zalagati za navedeni Pravilnik, prepoznavanje pravovremene dijagnoze, pružiti mjere prevencije i kvalitetnu terapiju za potencijalne sportske povrede i bolesti koje mogu narušiti zdravlje odnosno psihofizičko stanje sportašica i sportaša. Stalno radno tijelo DSVR "Lice i naličje vrhunskog sporta" stoji na raspolaganju svima koji će doprinijeti u rješavanju ove problematike.
    Više o Projektu  Lice i naličje vrhunskog sporta DSVR - https://www.drustvosportasaveterana.hr/projekt1.php
    U planu je okrugli stol na predmetnu temu u nadolazećem razdoblju o kojem ćete biti informirani.
     
    Srdačan pozdrav,
     
    Društvo sportaša veterana i rekreativaca
    Stručna tajnica
    Eleonora Kovač, mag.cin.
    Mob: +385 99 251 8894