SRETAN ROĐENDAN GDIN. NIKOLI DRAGAŠU, ČLANU SAVJETA DSVR

 • SRETAN ROĐENDAN GDIN. NIKOLI DRAGAŠU, ČLANU SAVJETA DSVR
  01. studeni 2021

  Sretan rođendan uvaženom članu Savjeta DSVR-a g. Nikoli Dragašu! Ponosni smo na sportska postignuća g. Nikole Dragaša koji slovi za najuspješnijeg hrvatskog kuglača svih vremena i jedan od najuspješnijih uopće. Dugogodišnji je član DSVR-a, a svoje znanje i sportsko iskustvo implementirao je u rad i promociju Društva sportaša veterana i rekreativaca kao i u EU Project Active in  Sport Again.

  ŽIVOTOPIS:

  Rođen je 1. studenoga 1944. godine u Zemuniku Donjem.
  Kao dječak igrao je na boće i ploče. U Zagreb je stigao 25. kolovoza 1958. i s Glavnog kolodvora odlazi u Đački dom u Vlaškoj i upisuje Školu učenika u privredi. I dalje se bavi športom, nadaren je za nogomet i kuglanje, a u dvoumljenju jednog je dana otišao na kuglanu u Vlaškoj i ostao zauvijek zaljubljen u kuglu. U međuvremenu je završio zanat i počeo raditi u Kožaplastici. Za vrijeme Domovinskog rata aktivno se posvetio humanitarnom radu u čemu je i danas aktivan. 
  Svakako je za spomenuti kako već dugi niz godina organizira sportsko - zdravstveno - zabavnu manifestaciju KUGLOM PROTIV PUŠENJA - hvalevrijednu manifestaciju u kojoj sudjeluju sadašnji i bvši vrhunski sportaši u revijalnom natjecanju. Također, izuzetno je bitan edukativno- zdravstveni dio manifestaciji gdje je naglasak na prevenciji protiv pušenja, a za poboljšanje zdravstvenog statusa svakog pojedinca. 
  Nikola Dragaš danas je umirovljenik, ima dvoje djece i tri unuke.

  KUGLAČKA KARIJERA
  Svoju karijeru započeo je u KK Dinamo 1963. godine gdje je počeo kuglati dok je veći dio svoje karijere proveo u KK Medveščak.
  Na svjetskim prvenstvima sudjeluje od 1972. godine, gdje je osvojio prvi od tri uzastupna naslova pojedinačnog svjetskog prvaka (Split 1972., Eppelheim 1974., Beč 1976.).
  Vlasnik je i ekipnog zlata iz Beča iz 1976., te parovnog iz Budimpešte 1988. zajedno s Borisom Urbancem. Uz 5 zlatnih posjeduje i 5 srebrnih i 7 brončanih medalja, a jedanput je rušio i svjetski rekord.
  S Medveščakom je osvojio 7 medalja u Svjetskom kupu i 3 medalje u Europa pokalu te 6 naslova prvaka Hrvatske. Naslove prvaka Jugoslavije i Hrvatske, prije osamostaljenja, nemoguće je prebrojati. Nikola Dragaš je najbolji hrvatski kuglač svih vremena i jedan od najboljih uopće.
  NAGRADE I PRIZNANJA
  - Zlatna značka Medveščaka za uspješan rad u klubu, 2008.
  - Godišnja Državna nagrada za sport Franjo Bučar, 1982.
  - Državna nagrada za sport Franjo Bučar za ŽIVOTNO DJELO, 1985.