• SRETAN ROĐENDAN ČLANU DSVR-A, BIVŠEM VRHUNSKOM SPORTAŠU GOSPODINU VJEKOSLAVU ŠAFRANIĆU (23.08.1949.)
    23. kolovoz 2021

Sretan rođendan našem članu g. Vjekoslavu Šafraniću! Bivšem vrhunskom sportaša iz karatea, kickboxinga i full contacta, upravitelju Zaklade Društva sportaša veterana i rekreativaca!
    Vjekoslav Šafranić dugogodišnji je član DSVR-a koji kontinuirano radi na razvoju i prmicanju svih aktivnosti DSVR-a.

Više o radu i djelovanju g. Vjekoslava Šafranića možete pogledati u životpisu.

Životopis
    Gospodin Vjekoslav Šafranić rođen je u Zagrebu, 1949. godine te je svoje osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje završio u Zagrebu. Upisao je Fakultet za fizičku kulturu Sveučilište u Zagrebu gdje mu nedostaju dva ispita do završetka diplome, bio je istaknuti student koji je pokazivao darovitost u svim sportovima i angažman u svim projektima i akcijama Fakulteta.
    Aktivnim, klupskim sportom – karateom (kao sportaš) počinje se baviti sa šesnaest godina u Karate klubu Zagreb, a kasnije postaje član Karate kluba Lika i Karate kluba Vrapče gdje ostvaruje zavidne vrhunske rezultate na nacionalnoj i međunarodnoj razini.
    U kasnijem razdoblju života počinje se baviti profesionalno full contactom i kickboxingom za što se može napomenuti kako je bio „pionir“, prva osoba koja se počela baviti tim sportovima na tom području.
    Više puta proglašavan je najboljim borcem na mnogim turnirima u karateu. Jedan od njih, a vrijedan za spomenuti je i u Švedskoj s izuzetnom konkurencijom.
    Nastupao je za karate reprezentaciju diljem svijeta i opravdavao svoju kvalitetu osvojivši rezultate koji su označili povijest karatea, kickboxinga i full contacta.
    SLIJEDI PRIKAZ SPORTSKIH POSTIGNUĆA - SPORTSKI REZULTATI:
    o od  1971. do 1979. - Višestruki PRVAK SFRJ u teškoj i apsolutnoj kategoriji  - karate
    o 1974. Zagreb. – karate - APSOLUTNI PRVAK APSOLUTNIH PRVAKA EUROPE
    o 1976. - Nica – karate - SVJETSKI PRVAK,
    o 1982. - Hong Kong – kickboxing - SVJETSKI PRVAK,
    o od 1971. do 1979. - Reprezentativac karate reprezentacije SFRJ
    o Prvi koji je krenuo s bavljenjem full contacta na području SFRJ
    o Profesionalno nastupao u full contactu i kickboxingu – održao sveukupno 24 meča, od toga 21 pobjeda, 2 poraza i 1 nerješeni meč
    o 1985. – oprostio se od vrhunskog sporta pred punom dvoranom Doma sportova

TRENERSKI RAD:
    Gospodin Vjekoslav Šafranić radio je i kao trener svih dobnih kategorija u Karate klubu Vrapče, a njegov rad polučio je iznimnim rezultatima - nastupi u Jugoslavenskoj ligi – osvajači 3. mjesta. U Karate klubu Vrapče bio je uspješan trener, ali nastupao je i kao izniman sportaš. Također svoj trenerski doprinos dao je i u Karate klubu Radnik iz Velike Gorice i Karate klubu Max iz Zagreba.
    Kroz sve navedene klubove prošlo je više od 1000 djece svih dobnih kategorija - sportaša koji su ostvarili vrhunske rezultate, a koji su bili i dio reprezentaciji Hrvatske. Bio je selektor i trener reprezentacije Hrvatske u karateu, a ostvario je iznimne rezultate (2 x pobjednici turnira Republika i pokrajina bivše Države).
    FUNKCIJE KOJE JE OBNAŠAO I KOJE OBNAŠA:
    DANAS – 2018. I PRIJE
    o Član Nadzornog odbora Hrvatskog kluba olimpijaca
    o Vanjski stručni suradnik na Fakultetu za fizičku kulturu iz borilačkih sportova
    o Predsjednik Nadzornog odbora Sportskog saveza Grada Zagreba
    o Predsjednik Zagrebačkog karate saveza
    o Član Skupštine Košarkaškog kluba Cibona o Selektor karate reprezentacije Hrvatske
    o Predsjednik Kartate veterana Hrvatske
    o Član Upravnog odbora DSVR-a
    o Član Društva sportaša veterana i rekreativaca (DSVR)
    o Prvi predsjednik Hrvatskog kickboxing saveza
    o Upravitelj Zaklade DSVR
    PRIZNANJA:
    o Dobitnik godišnje Državne nagrade za sport „Franjo Bučar“ za 2018. godinu i dobitnik nagrade HOO-a "Matija Ljubek" za 20018.
    o Dobitnik Priznanja od Saveza za Fizičku kulturu i USIZ Fizičke kulture za ostvarene uspješe rezultate u karateu
    o Primljen u kuću slavnih sportaša – Split
    o Na SRC Jarun – Velikani HRVATSKOG sporta
    SPORTSKO DRUŠTVENI RAD:
    Osim što je bio izuzetan sportaš, trener i selektor, aktivno je sudjelovao u radu sportskih organizacija/ustanova koje su radile na kontinuiranom razvoju karatea, ali i sporta uopće, a one su sljedeće:
    o Zagrebački karate saveza,
    o Hrvatski karate savez,
    o Hrvatski kickboxing savez,
    o Sportski savez grada Zagreba
    o Društvo sportaša veterana i rekreativaca,
    o Zaklada Društva sportaša veterana i rekreativaca,
    o Kineziološki fakultet Sveučilište u Zagrebu,
    o Udruga karate veterani Hrvatske
    Također, radio je i na razvoju kickboxinga kao prvi predsjednik Hrvatskog kickboxing saveza.
    Kroz svoju sportsku karijeru, kao aktivni sportaš rado se odazivao i održavao razne edukativne karate seminare za stručni kadar - trenere i ostali stručni kadar iz sporta diljem svijeta (Zagreb, Berlin, San Francisko, Beč i dr.).
    Idejni je začetnik i osnivač Društva sportaša veterana i rekreativaca koje je osnovano 2010. godine, ali i osnivač Zaklade Društva sportaša veterana i rekreativaca koja se brine o vrhunskim sportašima u potrebi gdje je i upravitelj Zaklade.