IN MEMORIAM: ZDRAVKO BARŠNIK (1938. - 2020.)

  • IN MEMORIAM: ZDRAVKO BARŠNIK (1938. - 2020.)
    30. listopad 2020

    Poštovani članovi s tugom javljamo kako nas je danas napustio naš dugogodišnji član, velikan hrvatskog juda g. Zdravko Baršnik (1938. – 2020.).
    Više o tužnoj vijesti možete pročitati na stranicama Hrvatskog judo saveza: https://judo.hr/new/2042 kao i o dugogodišnjem djelovanju u sportu te o sportskim postignućima u povijesti judo sporta na nacionalno i svjetskoj razini.

    - Zdravko Baršnik je među prvima u Hrvatskoj i šire koji je zaista živio judo u našim krajevima. Također je bio jedan od pokretača razvoja juda u Zagrebu i Hrvatskoj koji je ostvaren na prijelazu 1962./1963. kada su formirani mnogi judo klubovi, a pri osnovnim i srednjim školama Centri za športske i judo škole.
    Baršnik je trofejni judaš, reprezentativac, osvajač mnogobrojnih medalja, sportski djelatnik, međunarodni sudac i sportski novinar, a učio je i napredovao svakodnevno i kao judaš, a posebno kao učitelj. Kroz judo i zbog juda je puno puta posjetio Japan i učio od najvećih judo majstora. Bio je i tajnik Judo saveza Hrvatske, voditelj stručne komisije za pojaseve i suđenje.
    Dobitnik je nagrade za životno djelo Franjo Bučar u 2009. godini.
    Kao trener mlađih uzrasnih kategorija u Mladosti bio je specijalist za rad s najmlađima i omasovio je članstvo kluba te su u njegovoj momčadi prve korake naučili mnogi budući klupski prvaci. Zdravko Baršnik pridonio je popularnosti juda i svojim novinarskim uradcima te brojnim člancima.
    Bio je pobjednik prvog otvorenog prvenstva Jugoslavije do 68 kg, a 1972. godine osvojio je Trofej Mladosti za najboljeg športskog djelatnika, 1980. godišnju nagradu ZSS i Republičku nagradu za fizičku kulturu 1982. godine.
    Danas se, upravo prema njemu, zove najviši pojas juda u Hrvatskoj – 8. Dan Zdravko Baršnik.

    Društvo sportaša veterana i rekreativaca izražava duboku sućut obitelji i prijateljima g. Zdravka Baršnika.
    Počivao u miru.

    DSVR