Paškvalin: Naš će pravilnik isprovocirati norme u budućem Zakonu o sportu!

 • Paškvalin: Naš će pravilnik isprovocirati norme u budućem Zakonu o sportu!
  07. rujan 2020

  Na sastanku stalnog radnog tijela Lice i naličje vrhunskog sporta imenovani su članovi radne skupine koja će izraditi Pravilnik o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti sportaša.

  - Bit će to pravilnik koji će isprovocirati norme u budućem Zakonu o sportu. On mora dati odgovor na pitanje kako osiguirati pregled za djecu koja ulaze u sustav sporta i propisati koji su pregledi obavezni. To mora postati javna potreba u sportu i ući u sustav financiranja. Od 2006. godine to nije napravljeno, iako je bilo zakonska obaveza, rekao je predsjednik SRT Lice i naličje vrhunskog sporta Tomislav Paškvalin.

  Članovi radne skupine su predsjednik Društva liječnika sportske medicine dr. Vladimir Ivančev, predsjednik Hrvatskog društva medicine rada dr. Tomislav Furlan, dr. Igor Alfirević iz Zdravstvene komisije Hrvatskog plivačkog saveza, specijalisti medicine rada i sporta dr. Tajana Rogina, dr. Davor Plavec i dr. Josip Aralica te Tomislav Paškvalin.

  Docentica Cvita Gregov sa zagrebačkog Kineziološkog fakulteta prezentirala je članovima SRT-a projekt WE_Care, kojem je cilj osnivanje nacionalnog centra za razvoj sporta, podrška sportašima u kriznim situacijama, te izrada baze podataka i registra ozljeda.

  Lice i naličje vrhunskog sporta naziv je stalnog radnog tijela Društva sportaša veterana i rekreativaca kojem je glavni cilj unapređenje zdravstvene zaštite sportaša. Na čelu mu je bivši vaterpolski reprezentativac Tomislav Paškvalin. S radom ovog tijela su na prezentaciji u Hrvatskoj liječničkoj komori, i u nazočnosti predsjednika komore dr. Krešimira Luetića, u prosincu 2019. upoznati i predstavnici Središnjeg državnog ureda za sport te Zdravstvene komisije Hrvatskog olimpijskog odbora. (mš/DSVR)