Dvije godine bez Šurbe

  • Dvije godine bez Šurbe
    14. srpanj 2020

    Prošle su dvije godine otkako nas je 15. srpnja 2018. zauvijek napustio Dragutin Šurbek, najbolji hrvatski stolnotenisač svih vremena i jedan od osnivača Društva sportaša veterana i rekreativaca.

    Brojke i rezultati koji svjedoče o Šurbekovoj veličini svima su dobro poznati: na europskim i svjetskim prvenstvima osvojio je nevjerojatne 32 medalje i po tome će vjerojatno ostati zauvijek nedostižan. No, nisu samo brojke i rezultati ono što Šurbu čini sportskim velikanom vrijednim divljenja i pamćenja.

    Dragutin Šurbek postao je i ostao u sportu pojam za nevjerojatnu posvećenost onome što radi, pojam za upornost i borbenost, kao i dokaz da za uspon na svjetski vrh i dugotrajan ostanak na njemu ne postoji prečica već jedino trening i samo trening. U njegovom slučaju i još malo treninga. Takav svoj pogled na stolni tenis i sport uopće demonstrirao je uvijek i na natjecanjima, a kako je Šurbek igrao možda je najbolje opisao bivši predsjednik Svjetske stolnoteniske federacije Roy Evans:
    - U arenama se borio kao da mu o tome ovisi život.

    Iako su zbog tog i takvog Dragutina Šurbeka mnoga djeca kod nas zavoljela stolni tenis i počela ga igrati, vjerojatno nigdje spomen njegovog imena ne izaziva takvo poštovanje kao u vodećoj stolnoteniskoj velesili – Kini. U tamošnjim stolnoteniskim kampovima detaljno su proučavali njegovu igru i učili svoje stolnotenisače kako ga pobijediti. Za njih je on bio obrazac velikog sportaša i velikog suparnika, pa su mu se klanjali i kad su ga pobjeđivali i kad su gubili od njega.

    Jednako poštovanje dobivali su i s druge strane.
    - U Kini sam bio 37 puta, znao sam sve o njima, znao sam zašto su najveći i što moram učiniti da bih im se mogao suprotstaviti. U to vrijeme oko 100 milijuna Kineza je igralo stolni tenis i trenirali su oko pet sati dnevno. Znao sam da i ja moram trenirati najmanje pet sati da budem kao oni. Da bih bio bolji, morao sam trenirati i više od njih. Zato sam uveo osmosatno radno vrijeme i počeli smo ugrožavati njihovu dominaciju, pobjeđivali smo ih, govorio je Šurbek.

    Šurba nam je, dakle, ostavio putokaz i jasan recept kako se dolazi do uspjeha i kako treba pristupati svakom problemu u životu. Možete ga prihvatiti ili ne prihvatiti. Sve ostalo je samo više ili manje dobar izgovor za neuspjeh... (mš/DSVR)