Predstavljen priručnik Active in Sport Again!

  • Predstavljen priručnik Active in Sport Again!
    30. studeni 2021

    U Zagrebu je održana završna konferencija projekta Active in Sport Again!, sufinanciranog sredstvima programa Erasmus + Europske unije i Ureda za udruge Vlade RH.

    Na konferenciji je predstavljen i Priručnika Active in Sport Again!, koji je Društvo sportaša veterana i rekreativaca realiziralo u suradnji s partnerima iz Slovenije i Bugarske.

    Priručnik je predstavila predsjednica Društva sportaša veterana i rekreativaca Klaudija Bubalo.
    • Priručnik je krajnji rezultat našeg projekta, baš kao i aktivno uključivanje bivših sportaša ponovno u sport i sportsku rekreaciju nakon završetka sportske karijere. Priručnik sadrži detaljan opis aktivnosti i metoda kojima je cilj pokazati kako sportaši mogu nastaviti ostvarivati svoje životne ciljeve i nakon završetka aktivne sportske karijere. Osim preporuka o važnosti odgovarajućeg obrazovanja, pozicioniranja u društvu, održavanje fizičkog i mentalnog zdravlja i stjecanja radnog iskustva, namjena priručnika je i educiranje bivših sportaša o upravljanju sportskim sustavima i njihovim osobnim financijama.
    Priručnik Active in Sport Again! bit će dostupan svima u sustavu sporta. Članovi Društva sportaša veterana i rekreativaca i svi zainteresirani mogu ga pronaći na web stranicama DSVR-a, a tiskani primjerci bit će uručeni svim sportskim institucijama Grada Zagreba i Hrvatske.

    Projekt je ostvaren u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

    • Bilo je tijekom projekta puno javno-zdravstvenih akcija koje smo radili zajedno s Društvom i koje su nam pomogle da promoviramo zdrav život i ovaj projekt. Sportaši veterani i rekreativci su malo zanemareni kod nas u Hrvatskoj kada je riječ o liječničkim pregledima i zato smo osmislili pregled i za te sportaše, rekla je doktorica Branislava Resanović iz Nastavnog zavoda.
    Aktivan sudionik projekta bio je od samog početka i novoizabrani predsjednik Sportskog saveza Grada Zagreba Vjekoslav Šafranić:

    • Zahvaljujem Društvu na ovako vrijednom projektu i priručniku. Sportski savez Grada Zagreba je ovo podržao i mislim da će i dalje podržavati ovakve projekte. Čak i ako financijskih sredstava bude i manje negoli smo očekivali, nadam se da ćemo i dalje sudjelovati u ovako vrijednim projektima.
    Suradnik na projektu bio je i Zagrebački savez sportske rekreacije Sport za sve.

    • Ovaj cijeli projekt je dvosmjeran. S jedne strane se radi o cjeloživotnom opredjeljenju sportaša koji su ostvarivali vrhunske rezultate i njihov ostanak u zdravom načinu života. S druge strane, velik je njihov promotivni utjecaj na ljude koji mogu vidjeti da i vrhunski sportaši mogu uživati u rekreativnom sportu, što je vrlo važno, rekao je stručni tajnik Zagrebačkog saveza sportske rekreacije Sport za sve Josip Tus.