• PREDSTAVNICE DSVR-A – REPUBLIKA HRVATSKA NA INTERNATIONAL INSTRUCTOR SEMINAR, MOLDAVIJA
    27. travanj 2018

Od 22. do 26. travnja 2018. godine održan je International Instructor Seminar u Moldaviji kako bi se projekt Open Fun Football School digao na višu i još kvalitetniju razinu u zemljama članicama u kojima se provodi već dugi niz godina.
    Na temelju Odluke Upravnog odbora DSVR-a od 10. travnja 2018. zaključeno je kako DSVR postaje ravnopravni predstavnik članica CCPA u potencijalnoj suradnji i provedbi projekta OFFS u Hrvatskoj gdje će eminentni članovi DSVR-a, ambasadori sporta RH na najvišoj razini participirati u projektu OFFS, a kako bi se i sam projekt podigao na višu i kvalitetniju razinu što je i bila jedna od tema Seminara.
    Predstavnice DSVR-a, stručna tajnica DSVR-a Eleonora Kovač (operativni koordinator DSVR-a za projekt OFFS), članica UO DSVR Aleksandra Lipić i vanjska stručna suradnica gđa. Renata Gomaz (koordinatorica projekta Open Fun Football School - OFFS za Hrvatsku, imenovana od CCPA ujedno, osoba koja je povezala DSVR i CCPA te ima stručna znanja i kvalitetu u organizaciji prijašnjih godina u provedbi OFFS-a u Hrvatskoj) sudjelovale su na predmetnom seminaru i svojim znanjima, sportskim vještinama, prijedlozima i aktivnim angažmanom u kreiranju nove strategije OFFS-a, a sve u sklopu mnogih radionica dostojno su i na visokom nivou prezentirale DSVR i Republiku Hrvatsku.
    Stručni tim – glavni organizacijski odbor Internacionalnog seminara predstavljali su vrhunski dugogodišnji stručnjaci, koji su svoja znanja prenosili na sve sudionike – koordinatore i instruktore kako bi postali kvalitetniji i stručniji te neprikosnoveni u projektu koji je od značaja za Internacionalnu razinu.
    Organizacijski odbor bio je sljedeći:
    • Anders Levinsen – Managing Director CCPA
    • Katrine Gotfredsen – Programme manager CCPA
    • Alistar Smith – Head of Coach Education, UK FA
    • Frank K. Ludolph – UEFA Head of Football Education Services

Cilj, zadaci i tematika Seminara bili su ujedno i glavne značajke CCPA i projekta OFFS:
    • Podići svijest o bitnosti bavljenja sportom - igrom od najranije dobi,
    • Zaštita djece u svakom segmentu,
    • Podići zdravstveni status djeteta,
    • Stvoriti sve preduvjete da vježba postane igra kroz koju će dijete postati sretnije, sigurnije, optimističnije i imati će potrebu ostati u sportu i baviti se njime radi osobnog razvoja, sreće i zadovoljstva,
    • Izgraditi djecu i sredinu u kojoj neće biti rasne, kulturne niti nacionalne diskriminacije (izgradnja prijateljstva i sreća),
    • Postaviti pravila, kodekse i novi priručnik kako bi Instruktori svoja znanja i nove usvojene sportske vještine prenijeli na najkvalitetniji način stručnom kadru - trenerima koji će raditi s djecom u sklopu projekta OFFS,
    • Kako surađivati sa sportskim klubovima, školama, policijom i ostalim stručnim institucijama/stručnim kadrom (zdravstvene ustanove, crveni križ, sportski psiholozi, školski pedagozi, nutricionisti i dr.) kako bi se kroz edukativne radionice došlo do svijesti djece – sudionika OFFS, a kako bi djeca postala kvalitetnija i sigurnija u životu,
    • Kako se nositi s problematikom današnjice kao što je „nasilje“ koje je sve učestalije putem interneta ili društvenih mreža – pronaći i prezentirati djeci model u sklopu projekta što se smije - a što ne, što je dobro - a što ne, što je opasno - a što ne,
    • Svakako kontinuirano provoditi radionice i za roditelje, trenere i lidere kako bi svi u pravom trenutku bili informirani na najkvalitetniji način o projektu i o životu uopće, a da im projekt OFFS može pomoći u izgradnji svakodnevice,
    • Objediniti sve ciljeve, zadatke, prijedloge i stvoriti nove izazove u projektu OFFS za dugoročnije razdoblje.

U sklopu seminara sudjelovale su sljedeće zemlje članice CCPA:
    • Armenia,
    • Azerbajdžan,
    • Bosna i Hercegovina,
    • Hrvatska,
    • Georgia,
    • Kosovo,
    • Makedonija,
    • Moldavija,
    • Crna Gora,
    • Srbija i
    • Ukrajina.

Zaključak svega gore navedenog je kako su svi sudionici, organizacijski odbor, koordinatori i instruktori opravdali svoj dolazak, ponudili nove prijedloge, znanja, vještine i prije svega kroz radionice unaprijedili sve ciljeve OFFS projekta gdje su svi funkcionirali kao „jedan“ bez obzira na rasnu, kulturnu i nacionalnu pripadnost.
    Svi sudionici su pokazali veliku požrtvovnost i kvalitetu kao pravi „Ambasadori projekta“. Samo zajedništvo, sklad i uvažavanje jedni drugih moglo je dovesti do ovakvog uspješnog Internacionalnog seminara u svrhu provedbe OFFS projekta.
    Također, još jednom hvala organizacijskom odboru na prenesenim znanjima, a svim sudionicima na suradnji i razmjeni iskustva.

U Zagrebu, 27. travnja 2018.

Stručna tajnica
                                                                                       Eleonora Kovač, prof.