Potpisan Sporazum za veću vidljivost ženskih sportova u medijima

  • Potpisan Sporazum za veću vidljivost ženskih sportova u medijima
    26. ožujak 2018

    Danas su u prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora u Zagrebu predstavnici Hrvatskog olimpijskog odbora, Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske i Agencije za elektroničke medije, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za šport, potpisali su Sporazum o suradnji na projektu „Za veću vidljivost ženskih sportova u elektroničkim  medijima“.
    Potpisivanjem ovog Sporazuma pokreće se niz aktivnosti u kampanji promocije ženskih sportova, posebno kolektivnih, u elektroničkim medijima i u društvu uopće.

    Događanje je službeno otvorio Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, a potom su se okupljenima obratili Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova, Damir Hajduk, ravnatelj Agencije za elektroničke medije i predsjednik Vijeća za elektroničke medije, te Morana Paliković Gruden, potpredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora. U ime Središnjeg državnog ureda za šport svečanosti je nazočila Adela Čujko, savjetnica u kabinetu državne tajnice.

    Javnosti su predstavljeni i ambasadori projekta: Danira Bilić, naša proslavljena košarkašica, Anđa Jelavić, izbornica hrvatske ženske košarkaške reprezentacije, Andrea Ivančević, atletičarka, braća Martin i Valent Sinković, veslači, sestre Ana i Lucija Zaninović, tekvandoašice i boksač Filip Hrgović, koji će tijekom cijele provedbe projekta biti aktivno uključeni u njegovo promoviranje.
    Damir Hajduk je istaknuo kako se „potpisivanjem Sporazuma pokreće kampanja promocije ženskih sportova, posebno kolektivnih, u elektroničkim medijima i u društvu uopće. Na temelju kontinuiranih istraživanja koja provodi Agencija, uočena je podzastupljenost ženskih sportova u programima nacionalnih televizija, a posebno u informativnim programima. U 370 analiziranih priloga samo 14 su bili o ženskom kolektivnom sportu. O potrebi ravnopravnijeg praćenja ženskog kolektivnog sporta najviše govori podatak da su od 17 posto registriranih sportašica u odnosu na 83 posto registriranih sportaša, 50 posto uspješnih plasmana u olimpijskim sportovima postigle hrvatske sportašice. Stoga u okviru rada naše Agencije djeluje i skupina Žene i mediji, a tema promocije ženskog sporta, posebno kolektivnog, je nama u agenciji iznimno važna. Zato putem našeg Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija posebno potičemo medije da se bave temama ravnopravnosti“.

    Morana Paliković Gruden istaknula je kako je vidljivost ženskog sporta izrazito mala u emisijama i prijenosima, nema ravnopravnog tretmana između sportaša i sportašica, žene igraju na lošijim terenima, a postoji i problem upravljanja u sportskim organizacijama. Drugi problem je obrazovanje nakon sportske karijere, budući da se žene nakon završetka sportske karijere ne vraćaju sportu, jer nemaju dovoljno obrazovanja da bi zauzele određene pozicije u upravljanju sportom. Interes sportaša je i da sportašice budu vidljivije kako bi rezultat sporta kao cjeline popravio standarde u hrvatskom društvu.

    Ambasadorica projekta Danira Bilić izjavila je da joj je zadovoljstvo sudjelovati u ovom projektu jer je svjesna važnosti uloge elektroničkih medija u razvoju sporta, a posebice u razvoju ženskih sportova. „Sport je sastavni dio društva i u njemu se reflektiraju mnoge dobre i loše stvari tog društva, kao i društveni odnosi moći u njemu. Ukoliko smo izloženi čestom ponavljanju pojedinih obrazaca izvještavanja u medijima oni će rezultirati njihovom prihvaćanju“, naglasila je Bilić te napomenula je da u košarci ima četiri puta manje ženskih košarkaških klubova nego muških. „Zato je izuzetno važno da mediji koji imaju veliku moć i snagu predstavljaju različite vijesti iz područja i ženskog i muškog sporta podjednako, a sve s ciljem da se izbjegnu stereotipi koji mogu dovesti do predrasuda prema ženskom sportu. Veća vidljivost u medijima zasigurno bi predstavljala snažan zamašnjak razvoju ženskog sporta i uključivanju većeg broja djevojčica u sportske aktivnosti.“, zaključila je Bilić.
    Anđa Jelavić je istaknula da joj je izuzetna čast što će biti dio ovog  hvale vrijednog projekta te da se nada da će  se potpisivanjem ovoga Sporazuma znatno poboljšati praćenje ženskoga sporta u cijelosti te da  će to omogućiti i manje popularnim sportovima da dođu do toliko željenog medijskog prostora.
    Braća Martin i Valent Sinković kazali su kako im je izuzetno drago što će svojim angažmanom dati doprinos promoviranju ženskog sporta, ali i pomoći smanjenju predrasuda s kojima se nažalost suočavaju njihove sportske kolegice.

    (Izvor: web portal Agencije za elektroničke medije)