ČLANOVI DSVR NA PROMOCIJI FILMA HANŽEKOVIĆEV MEMORIJAL

  • ČLANOVI DSVR NA PROMOCIJI FILMA HANŽEKOVIĆEV MEMORIJAL
    30. studeni 2017

    'Čudim se da ovaj film nije prije snimljen, ne samo zato što je to najstarija sportska priredba u Hrvatskoj, već stoga što je to jedan od najboljih 15 atletskih mitinga na svijetu u posljednjih 15-20 godina', kazao je na premijeri dokumentarnog filma 'Hanžekovićev memorijal' scenarist Marin Šarec.
    Marijan Hanžeković, govoreći u ime obitelji Hanžeković, prisjetio se kako je od svojih slušao o Borisu Hanžekoviću, koji je uhićen kao domobranski oficir zato što nije htio odati suradnika NOB-a. Naglasio je kako mu je izuzetno drago da je miting opstao 'jer atletika je prije svega građanski sport, osnova svih sportova. A posvećena Borisu, njemu u čast, ona može biti primjer svima. S time se moramo ponositi, premda je početkom 1990-ih godina čak bilo jedno vrijeme kad sam se dosta morao boriti da se miting održi, jer se htjelo zatomiti Borisovo ime, govorilo se kako nije dobro da se drži miting u ime nekoga tko je poginuo u Jasenovcu. U životu se svašta može kupiti, ne može se kupiti tradicija. To je drugi najstariji atletski međunarodni atletski miting u Europi… Mislim da je na čast Zagrebu i hrvatskim sportašima da je izrastao do ove razine danas. U atletskom svijetu nema nikoga tko o njemu ne zna - a za to su zaslužni hrvatski sportaši'.

    Primajući priznanje za izniman doprinos za razvoj Hanžekovićeva memorijala, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će na proljeće biti obnovljena atletska staza te kako će krajem prosinca ili početkom siječnja u Zagrebu biti otvorena i prva zatvorena atletska dvorana u Hrvatskoj.

    Posebno emotivan primivši priznanje bio je Ervin Srp, atletičar koji je na prvom Hanžekovićevom memorijalu 1951. pobijedio na utrci na 110 m s preponama.
    Na premijeru je kao izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović došao Tomislav Madžar, a među ostalima, film su došli vidjeti i Zlatko Mateša, Ćiro Blažević, Ivana Brkljačić, Nikola Dragaš, Damir Škaro, Vjekoslav Šafranić, Ana-Marija Bujas Čelan, Klaudija Bubalo, Marija Anzulović, Željko Grabušić, Eleonora Kovač i drugi.