BIOGRAFIJE - Žarko Primorac

  • Žarko Primorac
    ime i prezime: Žarko Primorac
    sport: atletika
    status člana: Redovan - NE

    Sportom atletika počeo sam se baviti 1961. godine i to odlaskom u vojsku na odsluženje vojnog rok gdje sam aktivno angažiran u sportske svrhe. Po završetku odsluženja vojnog roka, 6 mjeseci sam aktivno nastupao za AK Partizan, do odlaska u grad Zagreb.
    U grad Zagreb doselio sam se 1963. godine i započeo sam se baviti atletikom, disciplina – bacanje koplja u Atletskom klubu Dinamo. Atletski klub Dinamo postao je moj sportski dom, a i danas se vodim kao njihov član – veteran, što znači da sam punih 54 godine član AK Dinamo. Izuzetno sam ponosan što sam u AK Dinamo 1972. godine u Zagrebu na seniorskom natjecanju postigao vrhunski rezultat – rekord u bacanju koplja – 79,26 m koji još dan danas nije srušen. Rekord u bacanju koplja postoji već 45 godina i nitko mu se nije niti približio.
    Nastupao sam na niz gradskih, državnih i međunarodnih natjecanja i osvajao vrhunske rezultate, osvojivši više od 200-injak medalja i pehara.
    Također, nastupao sam na tradicionalnom Hanžekovićevom memorijalu od samih početaka mojeg bavljenja atletikom gdje sam postizao odlične rezultate i osvajao prva mjesta.
    Od značajnijih rezultata postigao sam sljedeće:
    - Prvenstvo Jugoslavije – 1. mjesto – 1967. godina – 67,78 m,
    - Prvenstvo Mediterana – 1. mjesto – 1975. godina – 78,08 m,
    - Prvenstvo Balkana – 1. mjesto,
    - Državno seniorsko prvenstvo – 1. mjesto – 1972. godina – 79,26 m – REKORD koji nije nitko do danas srušio.
    - Veteransko prvenstvo u Budimpešti – 1990. godina – 3. mjesto.